Η Ζαρούχλα είναι ενα μικρό χωριό βυθισμένο στο πράσινο στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο 1.100 μέτρα.

Η πρόσβαση γίνεται από Ακράτα από την οποία απέχει 37 χιλιόμετρα και από τα Καλάβρυτα μέσω του Χιονοδρομικού Κέντρου από το οποίο απέχει 18 χιλιόμετρα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό έφτασε να αριθμεί περίπου χίλιες οικογένειες και υπήρξε ένας από τους θύλακες της Επανάστασης του 1821 με πρωτεργάτες, μεταξύ άλλων, τον Ασημάκη Φωτίλα και το Σωτήρη Χαραλάμπη, οι πύργοι των οποίων διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας στο χωριό.

Άλλο ένα δείγμα της ακμής που γνώρισε η περιοχή, είναι οι πολλές για το σημερινό μέγεθος της Ζαρούχλας εκκλησίες, οι οποίες χρονολογούνται στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια, και που αξίζει να επισκεφτεί κανείς για τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες τους αλλά και για την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα. Οι Ταξιάρχες, η Αγ. Τριάδα, η Παναγίτσα και ο Αγ. Δημήτριος.

Στα νεότερα χρόνια η μετανάστευση μείωσε δραματικά τον πληθυσμό του χωριού και άφησε τη φύση να θεριέψει εκεί που παλιά καλλιεργούνταν τα εδάφη. Τα πλούσια νερά και η χέρσα πλέον γη είναι η αιτία που έχει το χωριό τη σημερινή του μορφή.

Σκόρπια πέτρινα σπιτάκια που ξεφυτρώνουν μέσα από τη μαγική φύση η οποία αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή. Απίστευτες αποχρώσεις ώχρας το Φθινόπωρο, ομιχλώδες γκρι και λευκό τις χιονισμένες μέρες του Χειμώνα, και παιχνιδιάρικα πράσινα με λουλουδάτες πινελιές την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.


Ζαρούχλα Ακράτας, Ορεινή Αχαΐα - Τ. +30 26960 31431, +30 6974 588866
2012 © Copyright / ΣΤΥΓΑ Mountain Hotel. / All rights reserved. / MW Design