:: ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ
Στη βραχώδη και επιβλητική Νεραϊδοράχη του όρους Χελμός και σε υψόμετρο 2.100 μέτρων βρίσκονται τα Ύδατα της Στυγός. Τα νερά σχηματίζουν έναν εντυπωσιακό καταράκτη ύψους 200 μέτρων περίπου και εισβάλουν στην κοίτη του Κράθη ποταμού.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η Στύγα ήταν μία από τις πύλες του Άδη. Κατά τη μυθολογία η Θέτις βάπτισε το νεογέννητο γιο της Αχιλλέα στα νερά, κρατώντας τον από τη φτέρνα για να τον κάνει αθάνατο. Στην περίπτωση του Μ.Αλεξάνδρου, κατά τον Παυσανία δηλητηριάστηκε με "Στύγιον Ύδωρ". Όπως και να έχει αξίζει τον κόπο η διαδρομή προς τον καταράκτη της Στύγας. Για να φτάσετε εκεί όμως θα πρέπει να ξεχάσετε το αυτοκίνητο. Θα περπατήσετε στο ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από το γειτονικό χωριό Περιστέρα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσετε να θαυμάσετε τα φοβερά και τρομερά νερά της.

:: ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ
Μια πράσινη κουκίδα πλαισιωμένη από έλατα και πεύκα σε υψόμετρο 700 μ. σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Ζαρούχλα. Μικρή αλλά πανέμορφη, δημιουργήθηκε το 1912-13 όταν κατολισθήσεις έφραξαν την κοίτη του ποταμού Κράθη και παρέσυραν το χωριό Τσιβλός, ερείπια του οποίου βρίσκονται ως σήμερα στον πιθμένα της λίμνης.

:: ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στα χρόνια της ακμής της η Ζαρούχλα αριθμούσε 14 πύργους. Σήμερα σώζεται ο πύργος του Φωτήλα, κτίριο του 1760 που έχει συντηρηθεί τέλεια από τους ιδιοκτήτες του και ο πύργος του Χαραλάμπη με εμφανή τα σημάδια της φθοράς, στο κέντρο του χωριού. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται ο γκρεμισμένος πύργος του Παπαδημητρόπουλου, ενετικό κτίσμα που κάηκε επί τουρκοκρατίας.

Δίπλα του βρίσκεται η πανέμορφη εκκλησία της Αγ. Τριάδας με πλατάνια αιωνόβια στον περίβολό της και το όμορφο πέτρινο καμπαναριό της. Λίγο πιο κάτω δίπλα στο παλιό δημοτικό σχολείο άλλη μια εκκλησούλα η Παναγίτσα, η λιτή, μονόχωρη, με λαϊκότροπη αγιογράφιση που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Ο Άγ. Δημήτριος βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι κοιμητηριακός Ναός. Ακολουθεί την αρχιτεκτονική της Αγ. Τριάδας χωρίς όμως αγιογράφιση.
Ζαρούχλα Ακράτας, Ορεινή Αχαΐα - Τ. +30 26960 31431, +30 6974 588866
2012 © Copyright / ΣΤΥΓΑ Mountain Hotel. / All rights reserved. / MW Design